Förare och kartläsare

Rally är mer av en lagsport än man först kan tro. De allra flesta tänker nog direkt på bilföraren när de tänker på kändisar och framgångsrika utövare i sporten. Men i varje bil finns också en kartläsare och bakom varje ekipage finns ett stall av mekaniker som får alltihop att rulla på.

Kartläsarens roll är att guida föraren genom banan och se till att föraren hela tiden vet vilka förutsättningar som gäller, ex hur skarp en kurva är eller åt vilket håll vägen kommer svänga nästa gång. Tina Thörner är en av Sveriges mest framgångsrika kartläsare och har varit med och tävlat i Dakarrallyt där hon som bäst nått en andraplats. Bruno Berglund är en annan meriterad kartläsare från Sverige, tillsammans med Ari Vatanen vann han Dakarrallyt tre år i rad mellan åren 1989-1991.

Björn Waldegård och Stig Blomqvist är namnen på Sveriges enda världsmästare i rally. Waldegård var först ut att ta hem titeln när han vann mästerskapet 1979 med kartläsaren Hans Thorszelius i en Ford Escort. Bara några år senare var det Stig Blomqvists tur att ta hem titeln efter att ha vunnit fem av 12 delsegrar under VM-säsongen 1984. Han rattade hem världsmästartiteln i en Audi Quattro med Björn Cederberg som kartläsare.

Om vi istället ser till den internationella rally-scenen är det fransmannen Sebastien Loeb som varit allra mest framgångsrik i VM, hela nio gånger har han vunnit världsmästerskapet. Under nästan 10 års tid (2004-2012) vann han varje mästerskap innan VM-titeln togs över av en annan Sebastien, Sebastien Ogier och hans kartläsare Julien Ingrassia. Loeb körde under hela denna period för Citroën.

Har du någon favorit du håller lite extra på i rally så kanske du är intresserad av att slå vad om hur det kommer gå för personen i fråga i en specifik tävling. Det finns flera spelbolag som brukar erbjuda odds på rallytävlingar, titta efter vad till exempel William Hill har att erbjuda. Det är ett stort och välkänt bolag inom just betting och förutom rally har de odds på både motoGP och Formel 1. Givetvis finns det många andra aktörer på spelmarknaden att välja mellan, vill du veta mer om några av dem kan du läsa mer på denna sajt.