Introduktion

Rallysporten är stor över hela världen och de största tävlingarna följs av en publik på hundratals miljoner på tv, i tidningar och på internet. Det som skiljer rally från annan motorsport, som till exempel formel-1 (även om man till viss del kan räkna in denna gren som en typ av rallysport), är framförallt reglerna angående hur bilen får se ut, banornas konstruktion och det faktum att man i rally oftast har en kartläsare med sig.

Man kan köra rally på både färdigställda banor, men vanligare är att man kör på specialsträckor (vilket är vanliga vägar som just under den tid som rallytävlingen pågår är avstängda för annan trafik).

Under årens lopp har det vuxit fram specialvarianter som exempelvis  rallysprint. I denna tävlingsvariant kör man ett antal heat på en ganska kort specialsträcka. Rallysprint är ganska enkel att arrangera och lätt för publiken att beskåda.

Här på Uphillcup.se kommer du bland annat få lära dig om rallysportens historia och hur det har sett ut med bilar och banor under den tid som rally har existerat. Det som är en av våra största folksporter har idag en ganska gedigen och väl dokumenterad historia, som är väl värd att berättas och sätta sig in lite mer i.

När man lär sig mer om något så blir man i regel också mer intresserad av fenomenet, därför är det extra spännande för dig som inte kan någonting om rally att läsa de här texterna.