Rallyfilmer

Det finns en uppsjö av filmer med anknytning till rally och bilsport, långt fler än man kanske skulle kunna tro eftersom rally aldrig varit lika stort som låt oss säga fotboll. Men rally har en massa andra saker som saknas i andra sporter, och den farliga delen med många dödsolyckor är nog inte så lite bidragande till detta fenomen.

I filmen Le Mans från 1971 så spelar Steve McQueen en påhittad förare som heter Michael Delaney som ska delta i det berömda banrallyt i Le Mans. Filmen är till stora delar en berättelse om rivalitet mellan Delaney och andra förare i tävlingen, och blev oerhört uppmärksammad när den kom, inte minst eftersom den innehåller så mycket material från själva tävlingen istället för dialoger och andra bilder. McQueen var redan när filmen kom en känd skådespelare, men i och med det enorma genomslaget som filmen fick så kom han att bli odödlig.

Days of thunder är en annan film med en handling förlagd till rallysportens värld, som kom ut 1990. I filmen spelar Tom Cruise en rallyförare i NASCAR (en tävlingsserie för trimmade ”vanliga bilar”, och inte formel 1) som är med om en allvarlig olycka och efter denna blir rädd för att tävla mer. Men efter påtryckningar från sponsorer och andra så måste han ändå börja igen. I filmen spelar Cruise mot Nicole Kidman.

Två av formel 1-världens mest kända ansikten genom tiderna är James Hunt och Niki Lauda och deras relation och rivalitet porträtteras i filmen Rush från 2013. Filmen handlar i detalj om tävlingssäsongen 1976, och filmen fick ett blandat mottagande bland kritiker men blev mycket uppskattad av biobesökare. En anledning till framgången är att den säger sig berätta en verklig historia från rallyns värld.

Det finns även en svensk film på temat, Rallybrudar, med Eva Röse och Marie Robertson i huvudrollerna. Filmen kom ut 2008 och blandar både humor och allvar i historien om två kvinnor som försöker göra karriär inom rallysporten.