Regler i rally

Rally är en tävling som körs på en ganska lång sträcka. Rallyt består av både specialsträckor och transportsträckor. En specialsträcka är en väg som stängs av för trafik och det gäller där att vara det snabbaste ekipaget. Mellan dessa sträckor går transportsträckor och där är det allmänna trafikregler som gäller.

Föraren har en kartläsare med sig, vilket skiljer sig från andra biltävlingar på banor. I denna artikel tänkte vi fördjupa oss i Dakarrallyt som är en stor prestigefull tävling inom rallysporten. Om du vill betta på resultatet i Dakarrallyt så brukar bland annat Tonybet ha odds. Vill du lära dig mer om betting så rekommenderar jag denna sida som har mycket information om odds och spel.

Dakkarrallyt kördes i ökenlandskap

Den mest kända av alla landsvägsrallyn är Paris-Dakar, numera mest känt som Dakarrallyt även om många fortfarande använder det gamla namnet. Tävlingen startade 1978 och var då ett rally som gick mellan Paris i Frankrike och Dakar i Senegal. Reglerna säger att sträckan delas upp i olika etapper, och den som vinner en viss etapp påbörjar nästa etapp med det försprång som man hade till tvåan på etappen innan. I Europa gick de flesta sträckorna på landsvägar, medan man när man kom över på den afrikanska sidan gick över till att köra många sträckor i dramatiska ökenlandskap utan vägar.

Under årens lopp så har man varit tvungen att ändra banans sträckning till följd av oroligheter i de afrikanska regioner man passerar, eller till följd av direkt hot om attentat mot rallyt. 2008 var man tvungen att helt ställa in eftersom hoten var så många, och man beslutade året efter att helt flytta rallyt till Sydamerika, även om man behållit namnet.

När det gäller formel 1 så är reglerna mycket hårdare och tydligare. Till exempel så börjar tävlingen alltid klockan två på eftermiddagen lokal tid, och då alltid med kvalificeringsrundor. Under dessa rundor så kör man bilarna på varvtider som sedan sparas till senare till det som är själva finalen. I finalen ställs bilarna upp efter den tid de hade som bäst under kvalet, och de måste ha samma hjul som de hade vid detta varv. Enda undantaget som reglerna tillåter är om det exempelvis börjar regna efter att ha varit soligt, då tillåter man att stallet byter däck på bilen. I övrigt får man endast tanka bilarna. Efter detta körs ett antal varv där reglerna påminner om vanlig rally, först i mål helt enkelt.

Det har funnits ett flertal svenska formel 1-förare genom tiderna, däribland framgångsrika Ronnie Petersson. Han vann tio lopp under sin karriär och placerade sig 2:a 1971 och 1978.

Det går också bra att spela på Formel 1 tävlingar om man är intresserad, här kan du läsa om en seriös bettingsite.